Sneeuw en ijs ruimen volgens het strooiplan

IJzel en sneeuw zorgen elk jaar voor gevaarlijke situaties op de weg. De technische dienst zet dan ook heel wat mensen en middelen in om onze straten veilig te maken. Helaas is het niet altijd mogelijk om gladheid en sneeuw te voorspellen. Bovendien kan je niet overal en op hetzelfde moment strooien. Daarom beschikt de stad over een weloverwogen strooiplan om de wegen- en fietspaden zo snel en efficiënt mogelijk ijs- en sneeuwvrij te maken.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) staat in voor het strooien van de gewestwegen, zoals de N60, N8 en N46. Het stadsbestuur ontfermt zich over haar eigen straten en kan hierbij rekenen op de hulp van landbouwbedrijven. Er zijn 7 strooiroutes: 5 voor de straten en 2 voor de fietspaden.

Strooien van straten

  • in fase 1 strooit de technische dienst alle hoofdstraten. Daarbij streeft ze naar een gestrooide baan binnen een straal van 500 meter rond iedere woning. Er wordt ook rekening gehouden met de aard van de weg (zoals een stijgende weg) en de bereikbaarheid van handelszaken.
  • Blijft de sneeuw langdurig liggen of is er aanhoudende vorst en is fase 1 onder controle? Dan gaan we over naar fase 2 wijken mee gestrooid en banen die niet in de eerste fase werden opgenomen.

Strooien van fiets- en voetpaden

  • De fietspaden worden bij ijzel gestrooid. Bij sneeuw maken we ze sneeuwvrij. De voetpaden aan de stadsgebouwen, zoals het Administratief Centrum en het Sociaal Huis, worden gestrooid. Op de markt hebben we extra aandacht voor onder andere de blindengeleidestrook.​

Wat moet je als inwoner zelf doen?

  • Maak het voetpad voor je woning sneeuw- en ijsvrij.
  • Schep geen sneeuw op de openbare weg en giet er geen water op.
  • Veeg sneeuw zo dicht mogelijk tegen de huizen of de rand van het voetpad en maak de straatgoot en rioolkolken vrij. Zo kan het dooiwater sneller wegvloeien.
Terug naar nieuwsoverzicht