Slotviering Oudenaardse verbroederingen

Margaretha van Parma in de kijker tijdens slotviering Oudenaardse verbroederingen

Oudenaarde maakt zich komend weekend op voor het sluitstuk van de feestelijkheden rond 50 jaar verbroedering met Coburg, 35 jaar met Bergen op Zoom en Castel Madama en 30 jaar met Arras. “Met plaatsbezoeken en de uitwisseling van geschenken hebben we de banden nog verder versterkt”, zegt schepen van Zustersteden Sybille De Vos.

 

De vieringen startten dit voorjaar met een bezoek van de Duitse stad Coburg aan Oudenaarde, en vice versa, en eindigen komend weekend in Oudenaarde. “Afgelopen maand waren we te gast in het Nederlandse Bergen op Zoom, dat net als Oudenaarde een eeuwenoude vestingstad is. Met bezoeken aan verwante erfgoedsites en de toelichting van een onderzoek naar het ontstaan van beide vestingsteden konden we ons verder verdiepen in deze boeiende geschiedenis. Tegelijk maakten we kennis met enkele interessante stadsontwikkelingsprojecten. Ook in Coburg werden we goed onthaald en was er een mooi programma voorzien, net als afgelopen weekend in de Franse stad Arras”, vertelt schepen Sybille De Vos. Tijdens de bezoeken werden toekomstige samenwerkingsmogelijkheden verder onderzocht.

 

Komend weekend is een delegatie van de Italiaanse zusterstad Castel Madama te gast in Oudenaarde. “Castel Madama werd vernoemd naar Margaretha van Parma, geboren in Oudenaarde in 1522 en dochter van Keizer Karel V. Op zaterdag 8 oktober wordt deze opmerkelijke dame in de kijker gezet tijdens een academische zitting om 10.30 uur in het stadhuis. Geïnteresseerden zijn zeker welkom en kunnen zich melden via zustersteden@oudenaarde.be”, zegt de schepen. De Italiaanse delegatie zal ook enkele bijzondere plaatsen in onze stad en regio bezoeken.

 

Zoals de traditie dat voorschrijft, worden tijdens vieringen ook cadeaus uitgewisseld. Zo mocht Oudenaarde in mei een decoratief riooldeksel met het wapenschild van Coburg in ontvangst nemen. “We vonden hiervoor een mooi plekje in de Coburgstraat”, aldus Sybille De Vos. Welke attenties het Oudenaardse stadsbestuur voorzag? “Om de inwoners van onze zustersteden te laten kennismaken met onze stad en haar troeven, schonken we enkele jaren geleden voor het eerst een optreden weg. Dat werd toen fel gesmaakt en dus gaan we graag op dat elan verder. Zo zal muzikant Rein De Vos een optreden verzorgen in Arras en trekken de Recrean Skippers naar Bergen op Zoom. Het doet ons veel plezier om lokaal talent op deze manier de kans te geven zich in het buitenland te tonen”, besluit schepen De Vos.

Terug naar nieuwsoverzicht