Knooppuntfietsers opgepast: werken!

Knooppuntfietsers opgepast! In Oost-Vlaanderen wordt er gewerkt aan de fietsnetwerken! De Oost-Vlaamse fietsknooppuntnetwerken krijgen om de vier jaar een onderhoud. Dat is nu het geval. Kaarten krijgen een update, maar ook op het terrein zijn er werken. Die brengen tijdelijk hinder met zich mee. Bordjes worden verplaatst. Nieuwe knooppunten verschijnen. Knooppuntfietsers raken zo makkelijk het spoor bijster. Wie de komende maand wil fietsen langs Oost-Vlaamse knooppunten, stippelt zijn route best uit op www.routen.be/fietsrouteplanner. Alle werkzones zijn daar duidelijk zichtbaar.

Een eerste grote wijziging gebeurt in en om Gent. Daar krijgen het Gentse fietsknooppuntnetwerk en dat van de omliggende regio’s een ingrijpende uitbreiding om de binnenstad beter te verbinden met de regio’s eromheen. Zo komen er nieuwe verbindingen naar Evergem, Sint-Amandsberg, Oostakker en Destelbergen. Ook het fietsnetwerk Leiestreek krijgt een rechtstreekse en veilige verbinding met het station Gent-Sint-Pieters. 

In het Waasland, Meetjesland en in de Leiestreek zijn er ook nog enkele kleinere aanpassingen, o.a. in Nazareth en Eksaarde. De fietsnetwerken Scheldeland en Vlaamse Ardennen worden grondiger aangepakt. Vooral de regio Oudenaarde-Kluisbergen-Ronse krijgt een grondige update. Ook in Kruisem, Wortegem-Petegem, Oosterzele, Herzele, Erpe-Mere, Haaltert en Aalst zijn er wijzigingen.

“Toerisme Oost-Vlaanderen stelt alles in het werk om de hinder op het terrein tegen half april op te lossen,” zegt gedeputeerde-voorzitter van Toerisme Oost-Vlaanderen Leentje Grillaert. “Vanaf dan verschijnen ook de nieuwe fietsnetwerkkaarten die bij de aanpassingen op het terrein horen.” Wie  sneller langs knooppunten op pad wil, krijgt het advies mee om zijn route online te bekijken via www.routen.be/fietsrouteplanner. Daar krijg je te allen tijde een overzicht van de werken te zien. Werkzones staan grijs aangeduid. Ook omleidingen door b.v. wegenwerken staan op de routeplanner aangeduid.

Wil je ondanks de werken toch doorheen een werkzone fietsen, download dan de app van Vlaanderen Fietsland via www.vlaanderen-fietsland.be en stippel daar je route op uit. Gebruik vervolgens je smartphone voor navigatie. Zo blijf je via de gps van je smartphone op het juiste spoor.

Toerisme Oost-Vlaanderen vraagt begrip voor de tijdelijke hinder. ”Steden en gemeenten leggen nieuwe fietspaden aan, of bouwen fietsbruggen of -tunnels om het hun fietsers zo veilig mogelijk te maken,” zegt Grillaert nog. “Dan is het ook logisch dat wij die vernieuwingen ook meenemen op onze kaarten. Die aanpassingen sparen we zoveel mogelijk op, maar moeten uiteindelijk wel gebeuren. Ze komen de kwaliteit van de knooppuntnetwerken in de provincie alleen maar ten goede.”  

De nieuwe fietsnetwerkkaarten van Toerisme Oost-Vlaanderen komen vanaf half april in omloop en kan je bestellen via www.routen.be/webshop.

Terug naar nieuwsoverzicht