Code rood voor brandgevaar in bossen en natuurgebieden

Vanaf 11 augustus

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) schaalt voor haar bos- en natuurgebieden vanaf morgen, 11 augustus, op naar code rood door het acuut risico op brandgevaar door de aanhoudende droogte en hitte. Zo wordt onder andere de toegang tot bossen en natuurgebieden afgeraden. Dat telt op de eerste plaats voor de gebieden beheerd door ANB,  maar het brandgevaar voor bos en natuur in beheer van natuurorganisaties, de gemeente en privé-eigenaars is uiteraard gelijkwaardig. 

Eerder deze week werd er al een burgemeestersbesluit uitgevaardigd waarin de burgemeester het aansteken van (kamp)vuren op het grondgebied van Oudenaarde verbiedt. 

Code rood: wat betekent dat?

De voorspelde hoge temperaturen, de lage relatieve luchtvochtigheid en aanhoudende droogte, veroorzaken een toenemende stijging van het brandgevaar in de natuur. Natuur en Bos schaalt voor haar gebieden gelegen in Vlaanderen daarom op naar risicocode rood.

  • Om veiligheidsredenen wordt de toegang tot natuur- en bosgebieden afgeraden.
  • Vuur maken is verboden.
  • Rook niet in bos- en natuurgebieden.
  • Laat - zoals altijd - geen afval rondslingeren. (Zelfs een klein stukje glas kan een brand doen ontstaan.)
  • Wees alert en voorzichtig. Ook natuurbeheerders en brandweer zijn extra waakzaam. Als er een natuurbrand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met extra materieel en mankracht. 

 

Terug naar nieuwsoverzicht