Nieuwe bibliotheek

Vleeshuis wordt vLEESHUIS

Het is zover. Op 4 en 5 maart heropent de bib in het gerenoveerde vLEESHUIS op de Markt!

Op vrijdagavond kan je genieten van een licht- en klankspel dat geprojecteerd wordt op de gevels van het gebouw. Het evoceert de geschiedenis van het Vleeshuis, zowel de bouwgeschiedenis als de functies die het door de eeuwen heen vervuld heeft. Je komt ook te weten waar en wanneer de bibliotheek ontstond in onze stad en hoe ze haar weg vond naar dit historische pand. We eindigen met de toekomstvisie. Neen, dit wordt geen saaie geschiedenisles! Creatieve talenten zorgden voor een hedendaagse vormgeving met een apotheose die je van je sokken blaast. Het licht- en klankspel duurt een goede 10 minuten.

Iedereen welkom!

Praktisch: vrijdag 4 maart vanaf 20 uur

  • Verwelkoming door de Belleman van Oudenaarde
  • Gelegenheidstoespraak door Stefaan Vercamer, schepen van cultuur
  • Licht- en klankspel Vleeshuis wordt vLEESHUIS

Beste plaats om te genieten van het spektakel is de parkeerruimte net naast de rijweg en op de rijweg zelf, die verkeersvrij gehouden wordt tijdens het evenement. 

Welkom in de bib op zaterdag 5 maart

Vanaf zaterdag 5 maart zijn al onze leners en andere geïnteresseerden opnieuw welkom in het vLEESHUIS om zelf tussen de rekken op zoek te gaan naar interessante, leuke boeken, films, muziek. Binnenkomen in het gebouw doe je voortaan via het Leescafé met een kranten- en tijdschriftenhoek, waar je rustig kan lezen. Gratis pc- en internetgebruik kan in de Digihoek.

Medewerkers helpen je wegwijs aan het onthaal waar je ook zelf je boeken of andere materialen kan inscannen aan de zelfuitleenbalie. De Kinderbib (tot 9 jaar) vond een nieuw onderkomen in de ruimte achteraan het gelijkvloers. CD’s, LP’s en muziektijdschriften vind je voortaan in het Muzieksalon in de kelderverdieping. Een muur met DVD’s vormt de overgang naar de Jeugdbib (+9 jaar).

De eerste verdieping is voorbehouden voor romans, ook de anderstalige, dwarsliggers, groteletterboeken en volwassenenstrips en er is een gezellige leeshoek. De tweede verdieping is de plaats waar je alle informatieve boeken vindt. Op beide verdiepingen zijn er werkplekken , waar je kan studeren en je vindt per afdeling de nieuwe aankopen van de voorbije maanden.

De vroeger ongezellige derde verdieping is omgetoverd tot het Luisterhuis, met een vast podium, waar we auteurslezingen voor alle leeftijden kunnen organiseren en met een foyer voor een drankje achteraf. De foyer kan ook dienst doen als (knutsel)Ateljee. De administratie huist op de vierde verdieping, waar ook een vergaderruimte gecreëerd is – de Praatbarak.

Vooraan het gebouw is er nu een inleverbus, zodat je ook buiten de openingsuren je geleende materialen kan terugbrengen.

Praktisch

  • Zaterdag 5 maart van 10 uur tot 16 uur
  • Vrij bezoek aan de bib met mogelijkheid tot lenen van materialen, uitzonderlijk tot 16 uur (normaal tot 13 uur). Niemand gaat met lege handen naar huis, we hebben een attentie voor al onze leners!

Afhaalbib

Donderdag 3 maart is de laatste dag dat we werken met het systeem van afhaalbib. Op 4 maart is de bib gesloten. Niet-afgehaalde pakketten worden nog een week bijgehouden aan de balie en kunnen dus vanaf zaterdag 5 maart nog afgehaald worden.