Functionele keramiek

4 UUR/WEEK

Binnen de onbeperkte wereld van de keramiek spitst deze studie zich toe op gebruiksgoed: klei door onze handen en handelingen omvormen tot een kunstobject dat je dagelijks kan gebruiken en koesteren. 

De opleiding start met een ruim interpreteerbare opdracht als opstap voor een zoektocht op eigen tempo door middel van voorstudies, schetsen, foto’s en opzoeken.  

De technische mogelijkheden van keramiek zijn oneindig, daarom wordt een noodzakelijke basis aangeboden: stooktemperaturen, glazuurstudie, soorten klei, verschillende stadia van het werkproces...  Er is aandacht voor draaitechniek waarin de individuele student stapsgewijs wordt begeleid: het onder de knie krijgen van het centreren, het optrekken van een cilinder, het draaien van een kom, afdraaien, draaien op mast,...  Er komen ook andere opbouwtechnieken aan bod.

 

Studenten ontvangen een synopsis, maken eigen aantekeningen en ontdekken zo gaandeweg de wereld van keramiek. Er wordt ingegaan op vragen van studenten, de antwoorden worden klassikaal ontsloten.

Bij het afronden van elke opdracht maken we tijd voor een terugblik, een evaluatie.  Dit eindpunt kan uitmonden in een toonmoment in het atelier of daarbuiten.   

Maaike & Jana

ATELIER

VRIJ    09.00 - 12.30