Hulp voor Oekraïne

Een fiets, gift, vervoer, opvangplek, tolksessie of materiaal?

Vandaag situeert zich de instroom van Oekraïners op de vlucht voor oorlogsgeweld nog vooral op het grondgebied van de EU-lidstaten die grenzen aan Oekraïne, maar ook de stad Oudenaarde bereidt zich voor om hen zo goed mogelijk te begeleiden als er grote groepen naar België zouden komen. 

Maandagavond lanceerde staatssecretaris voor Asiel & Migratie Sammy Mahdi de oproep naar burgers om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Ook binnen de Oudenaardse bevolking merken we een grote solidariteit. Via verschillende kanalen kregen we de voorbije dagen tientallen oproepen binnen van behulpzame burgers en werden er tal van hulpacties opgezet.

Meldpunt

  • Heb jij plek vrij om Oekraïense vluchtelingen op te vangen? 
  • Heb jij materiële hulpgoederen ter beschikking? 
  • Spreek jij Oekraïens en ben je bereid om te tolken
  • Kan jij vervoer aanbieden voor Oekraïense vluchtelingen naar bijvoorbeeld het ACM, Sociaal Huis of een medische controle?
  • Heb jij een, bij voorkeur, damesfiets (in bruikbare staat) ter beschikking?  

Dan kan je dat melden via het e-mailadres hulpvooroekraine@oudenaarde.be .

De stad volgt ook alle bovenlokale maatregelen en hulpacties op de voet en bekijkt later op welke andere manieren er nog aan humanitaire hulp kan worden gedaan.

Vrije giften voor opvang en hulpverlening

De stad Oudenaarde opent een rekeningnummer waarop alle vrijwillige giften van inwoners, verenigingen, bedrijven en organisaties welkom zijn: BE71 0910 2257 5969 (Oudenaarde helpt Oekraïne). Opgelet: giften via dit rekeningnummer komen niet in aanmerking komen voor een fiscaal attest.

Alle giften worden gebruikt om gericht de lokale opvang en hulpverlening van de vluchtelingen uit Oekraïne te ondersteunen. 

 

Meer info over de situatie in Oekraïne

Website federale overheid

 

Lees meer info over de situatie in Oekraïne via www.info-ukraine.be, de informatiewebsite van de federale overheid. Het doel van de website is om alle informatie over de situatie in Oekraïne en de impact op ons land te centraliseren. 

Wie kan op de website terecht?

  • Oekraïners op de vlucht vinden er onder andere informatie over de rechten die zij hebben wanneer zij in ons land aankomen, de te ondernemen stappen en hoe voor opvang gezorgd wordt. 
  • Belgen in het buitenland.
  • Oekraïners die al in België verbleven.
  • Belgische inwoners kunnen op de website meer informatie vinden over hoe zij kunnen helpen. 

Verschillende overheidsdiensten werken samen om deze informatie te bundelen. 

CALLCENTER 

De federale overheid opent ook een algemeen informatienummer. Het callcenter is elke dag te bereiken via het nummer 024 88 88 88 van 9 tot 17 uur.  

Terug naar nieuwsoverzicht