Een geveltuintje aanleggen

Geveltuintje

Wat

Een geveltuin brengt een beetje natuur in de stad. Dat is niet alleen mooi en goed voor het humeur, er zijn ook aantoonbare voordelen van geveltuinen voor vogels en insecten, afkoeling en verbetering van de luchtkwaliteit.

Redenen genoeg dus om de aanleg van geveltuinen in Oudenaarde te promoten.

Voorwaarden

Voor een geveltuin heb je plaats nodig. Meet dus eerst goed uit of die er wel is.

  • Loodrecht op de gevel gemeten, mag een straatgeveltuintje maximaal 30 cm breed zijn. Op 3 m hoogte mag het verbreden tot 60 cm.
  • Is het trottoir minder dan 2 m breed, dan moet je een doorgang van minstens 1,20 m vrij houden. Is het trottoir meer dan 2 m breed, dan moet een doorgang van minstens 1,50 m vrij blijven. Dat betekent dat je je geveltuin ter hoogte van obstakels misschien zal moeten versmallen of onderbreken.
  • De geveltuin moet op 30 cm afstand blijven van het huis van je buren, tenzij je buren ermee akkoord gaan om daarvan af te wijken.
  • Een klimhulp mag tot 20 cm uitsteken.
  • De afboording van je tuintje mag minimaal 2 cm en maximaal 10 cm boven het trottoir uitsteken. De afboording is inbegrepen in de maximale breedte van 30 cm van de geveltuin.

Het volledige reglement vind je onderaan deze pagina.

Procedure

Wil jij een geveltuintje aanleggen? Lees hieronder na of je kan voldoen aan de voorwaarden, vul het online meldingsformulier in en ga meteen aan de slag!