OK Swaree

Duurzame Held 2022

'Om iedereen van sport en cultuur te laten genieten'

Filip Schauwbroeck kan het niet genoeg benadrukken: “Ik doe het niet alleen hé. We zijn met een heel team van vrijwilligers.” Samen maken ze iets moois van OK Swaree, dat budgetvriendelijke activiteiten organiseert voor iedereen die zin heeft in ontmoeting en ontspanning.

Mensen samenbrengen

OK Swaree is de ideale plek om mensen uit verschillende culturen te ontmoeten. “Het is niet voor iedereen even gemakkelijk om contact te leggen met anderen. Soms vormt de taal een barrière, of financiële draagkracht om deel te nemen aan activiteiten. Daarom organiseert OK Swaree elke maand iets leuks aan een zacht prijsje. Een barbecue, een optreden, een bezoek aan een moskee. Zeker tijdens feestdagen zoals Pasen en kerst vinden we het belangrijk om mensen de kans te geven anderen te ontmoeten. Niemand wil zich op zulke momenten eenzaam voelen.”

Misverstand

Drie euro voor een maaltijd en één euro voor drankjes. Omdat OK Swaree de prijzen bewust laag houdt, denken veel mensen dat je alleen aan een evenement kan deelnemen als je over een beperkt inkomen en OK-pas beschikt. “Dat klopt niet, iedereen is welkom. Het is net onze bedoeling om verschillende mensen met elkaar in contact te brengen. Mensen uit hun isolement halen en hen stimuleren om onder het volk komen, dat is onze missie.”

Als het kan, gaat de werkgroep van OK Swaree nog verder. “Van zodra het ijs is gebroken, komen er al eens vragen of problemen ter sprake. Dan proberen we te helpen en door te verwijzen naar de juiste diensten. Horen we hoe ouders ermee inzitten dat ze geen hobby kunnen betalen voor hun kinderen? Dan tonen we graag de weg naar het aanbod in Oudenaarde aan verminderde tarieven. We willen dat iedereen zich kan ontspannen of bijleren.”

Over spaghetti en vieruurtjes

Als Filip mag plaatsnemen achter de kookpotten, is hij helemaal in zijn nopjes. “Voor 40 mensen groenten snijden en verse spaghetti maken of een kerstmaaltijd bereiden tot 140 personen, het is een vak apart. Naast de nodige voorbereidingen gaan activiteiten ook altijd gepaard met heel wat opbouw- en opruimwerk. Maar samen met het OK Swaree-team lukt dat perfect. Het is leuk dat we zo goed op elkaar zijn ingespeeld en elkaar zo goed aanvullen, elk met onze eigen sterktes.”

Ook bij Buurtsport Eine roert Filip mee in de pruttelende potjes. “Naast sport en spel krijgen kinderen uit de buurt tijdens schoolvakanties gratis een middagmaaltijd en vieruurtje aangeboden. Het is een fijne bezigheid.”

Voor het leven

Een klusje hier, een herstelling daar: ook in zijn overige vrije tijd kunnen familie, vrienden en kennissen altijd op Filip rekenen. “Ik weet hoeveel het kan betekenen om hulp te krijgen. Als ik iets kan doen, doe ik het graag. Sinds de geboorte van mijn kleinzoontje Vince doe ik het wel wat rustiger aan. Tot vorig jaar ging ik voor de sociale kruidenier nog tot drie keer per week voedsel ophalen bij supermarkten en bakkers. Soms kregen we zoveel mee, dat we op een dag wel twee keer over en ’t weer moesten rijden. Te weten dat we weer veel mensen blij zouden kunnen maken met zoveel lekkers, gaf veel voldoening.  Net als bij OK Swaree was ik er bij de sociale kruidenier al van bij de opstart bij. De vriendschappen die sindsdien onder de vrijwilligers werden gesmeed, zijn voor het leven.”