Je coronapas: wat, hoe en waar?

Een overzicht

Vanaf maandag 1 november moet je een coronapas of Covid Safe Ticket tonen op verschillende (extra) plaatsen. Zo zal je dit voortaan moeten tonen in horecazaken, in fitnesscentra en op bepaalde evenementen. Ook als je reist zal je mogelijk een CST moeten kunnen tonen.

 

Wat is een coronapas?

Een coronapas of CST is een document met daarop een QR-code dat alle essentiële informatie bevat. Je kan het zowel op papier als digitaal verkrijgen.  Met zo'n pas kan je bewijzen dat je ofwel minstens twee weken volledig gevaccineerd bent, maximaal 6 maanden geleden hersteld bent van het coronavirus of een recente negatieve coronatest hebt afgelegd.

Er zijn dus drie soorten certificaten: 

  • Een vaccinatiecertificaat dat aangeeft dat je ten minste twee weken geleden volledig gevaccineerd werd. 
  • Een testcertificaat als bewijs van een coronatest met een negatief resultaat. De geldigheidsduur van die coronatest hangt af van de soort test die je hebt afgelegd. Een negatieve PCR-test is geldig vanaf de dag van de test tot maximaal 48 uur later. Een snelle antigenentest is geldig vanaf de dag van de test tot maximaal 24 uur later.  Een testcertificaat is geldig tot het einde van de kalenderdag waarop het certificaat vervalt.
  • Een herstelcertificaat voor personen die minstens 11 dagen hersteld zijn na een positieve coronatest. Dit certificaat is 180 dagen geldig, vanaf de afname van de test.

Een coronapas is niet het vaccinatiekaartje dat je kreeg na je vaccinatie. Je herkent een officieel coronacertificaat aan de QR-code.

 

Hoe verkrijg ik een coronapas?

  • Via de website of mobiele app

Je kan via www.mijngezondheid.be je certificaat aanvragen of via de gratis CovidSafeBE-app (beschikbaar voor iOS en Android). Je hebt je identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, of je kan een andere geactiveerde digitale sleutel (zoals de itsme-app) gebruiken.

  • Aan de balie van het Sociaal Huis

Geen pc of smartphone? Dan kan je tijdens de reguliere openingsuren van het Sociaal Huis je aanmelden met je identiteitskaart en code. De baliemedewerker print dan voor jou je CST.  Bekijk hier de openingsuren >

  • Via de post

Het is ook mogelijk om via de post je certificaat op te vragen. Hou dan wel rekening met een wachttijd van 1 week tot je het thuis ontvangt. Je kan enkel een vaccinatiecertificaat aanvragen, herstel- en testcertificaten worden niet per post verstuurd.  Een vaccinatiecertificaat per post aanvragen doe je door te bellen naar het nummer 078 78 78 50 (van 9 tot 19 uur op weekdagen en op zaterdag van 10 tot 18 uur).

 

Waar moet ik mijn coronapas tonen?

​Bekijk hiervoor het overzicht van de algemene coronamaatregelen >

Hoe kan ik als uitbater of organisator een coronapas scannen?

Je kan een coronapas scannen via de gratis mobiele app CovidScanBE. Je kan de certificaten verifiëren aan de hand van een identiteitskaart of rijbewijs. ​