Herdenkingsweekend einde WO I

25 - 27 mei

2018 is een memorabel jaar.
Het is maar liefst 100 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Groote Oorlog. Oudenaarde werd dankzij twee Amerikaanse helden, sergeant Smithhisler en private Burke, na vier lange jaren bevrijd. Deze twee helden worden geëerd tijdens het herdenkingsweekend van 25 tot en met 27 mei 2018, dat plaatsvindt in Oudenaarde. Op vrijdag 25 mei 2018 vindt er om 19u30 een indrukwekkende Militaire Taptoe plaats op de Markt in Oudenaarde. Het optreden wordt verzorgd door nationale en internationale militaire orkesten. De Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht (België), de Militaire Muziekkapel van Metz (Frankrijk), de Fanfare Korps Nationale Reserve (Nederland), de Koninklijke Escorte te Paard (België) en de Nassau County Firefighter’s Pipes and Drums Band (New York) verzorgen een muzikaal spektakel waar iedereen stil van wordt. Op zaterdag 26 mei 2018 treedt de NATO Jazz Orchestra band om 20u op in CC De Woeker. Op zondag 27 mei 2018 om 9u00 vertrekt een militaire stoet aan het Brouwerijplein (deelgemeente Eine), die gevolgd wordt door een eervolle plechtigheid met de inhuldiging van het monument ter ere van de oorlogshelden Smithhisler en Burke.
Heemkring Westerring Eine organiseert in die periode ook een gratis tentoonstelling over de bevrijding van Oudenaarde.
 

  • Militaire Taptoe: Meer info: Toerisme Oudenaarde, 055 31 72 51, toerisme@oudenaarde.be. Gratis toegang.
  • Shape International Band: Info: dienst Cultuur, 055 33 51 35, cultuur@oudenaarde.be - Tickets: www.dewoeker.be/tickets
  • Tentoonstelling: van zaterdag 26 tot en met donderdag 31 mei 2018 van 14u00 tot 18u00 in Zaal De Kring (Kapittelstraat 7, 9700 Eine). Gratis toegang.

100 JAAR EINDE ‘GROOTE OORLOG’

25 - 27 mei 2018

Het einde in zicht

De Groote Oorlog (1914 – 1918) werd uitgevochten op verschillende fronten. Het westfront spreidde zich uit van Nieuwpoort tot de Frans-Zwitserse grens.
België werd door de loopgravenoorlog in twee delen verdeeld. Waar aan het Ijzerfront de soldaten vochten voor hun vaderland, was het in bezet gebied vier jaar lang vechten om te overleven. Oudenaarde kreunde onder de militaire aanwezigheid van de Duitse troepen. Voor haar inwoners was het dagelijks zoeken naar middelen om het hoofd boven water te houden. Sommige moedige burgers probeerden hun steentje bij te dragen om de geallieerden aan de overwinning te helpen.
In de herfst van 1918 kwam tijdens het eindoffensief het front in beweging. De Belgische, Britse en Franse troepen verlieten hun loopgrachten. Samen met het Amerikaanse leger werd de Duitse bezetter stelselmatig teruggedreven. Op 1 november bereikten de Geallieerde troepen de oevers van de Schelde bij Oudenaarde.

 

Oorlogshelden Smithhisler en Burke

Samen met zijn vriend, private Burke, vertrok sergeant Smithhisler in de winderige nacht van 1 op 2 november naar De Schelde in Heurne (De Heuvel). Ondanks de sterke stroming zwom hij de Schelde over. Zonder door de Duitse wachtposten te worden opgemerkt, drong hij door tot diep in de “enemy zone” en nam nauwgezet notities van de Duitse kampementen, mitrailleursnesten en schuttersposten. In een waterdichte rugzak konden deze belangrijke aantekeningen en schetsen weer over de Schelde worden gebracht. Bij zijn terugtocht werd hij ontdekt en de Duitse artillerie opende onmiddellijk het vuur met shrapnels en chloorgranaten. Sergeant Smithhisler dook kopje onder en zwom onder water terug naar de westelijke oever. Uitgeput en verkleumd was hij niet meer in staat om de steile rivierberm te beklimmen. Vriend Burke schoot ter hulp, trok hem in volle beschieting op de oever en hielp hem zijn gasmasker op te zetten. Dit moedig gebaar zou Burke het leven kosten, enkele dagen nadien overleed hij aan verschroeide longen.

Smithhislers informatie bewees onmiddellijk haar nut, tijdens de Slag aan de Schelde slaagden de Amerikanen er in om bruggenhoofd te creëren. De Duitse vergelding was furieus, Oudenaarde en omgeving werden zwaar onder vuur genomen. In de vroege ochtend van 11 november echter werd het bericht van de wapenstilstand aangekondigd. De bevrijding, ook van Oudenaarde, was een feit.

Omdat de Amerikaanse manschappen die hier slag leverden vooral gerekruteerd werden uit de staat Ohio heeft de Amerikaanse staat ons de Ohio-brug geschonken die in 1929 werd ingehuldigd.  Deze oorspronkelijke brug is om verschillende redenen (te lezen op het info blok op het Ohioplein) reeds vervangen geweest door een nieuwe brug, maar blijft natuurlijk het symbool van de aanwezigheid van de Amerikaanse troepen hier en hun succesvolle inbreng voor het doorbreken van de Duitse weerstand.

 

Tentoonstelling

Westerring Eine organiseert een tentoonstelling als eerbetoon aan alle strijders van WO I die ons land bevrijd hebben, en in het bijzonder aan de twee Amerikaanse helden.
Locatie: Zaal De Kring in Eine
Data: zaterdag 26/5/2018 tot en met donderdag 31/5/2018, telkens van 14 uur tot 18 uur. Gratis toegang. Scholen kunnen, mits op voorhand te verwittigen, de nodige uitleg ter plaatse kunnen krijgen door een van de medewerkers. Info en reservatie op 055/316 466.

 

Programma viering einde wereldoorlog I

De Stad Oudenaarde plant volgende activiteiten in kader van het herdenkingsweekend, en dit in de aanwezigheid van Amerikaanse nazaten van zowel Smithhisler als Burke:

Vrijdag 25 mei, 19.30
Internationale Militaire Taptoe op de Markt

Volgende muziekkapellen hebben hun deelname reeds bevestigd:

  • Koninklijke muziekkapel van de Luchtmacht (België)
  • Militaire muziekkapel Metz (Frankrijk)
  • Fanfare Korps Nationale Reserve (Nederland)

Toegang gratis

 

Zaterdag 26 mei, 20u
Shape International band
NATO Jazz Orchestra - CC De Woeker

NJO is een klassieke big band, maar met een eigentijdse toets. Het uitgebreide repertoire van de groep omvat werk van Count Basie, Glenn Miller en andere ‘old standards’, maar ook van hedendaagse componisten als Chick Corea en Joe Zawinul.

Ook al in 2014 swingde de Shape International Band de pannen van het dak in De Woeker!
Tickets:  www.dewoeker.be/tickets

 

Zondag 27 mei, 10.00
Plechtigheid Ohioplein (Eine)

In het bijzijn van een delegatie van de Amerikaanse ambassade, en Amerikaanse en Belgische militaire en burgerautoriteiten.

  • 9.00 uur: vertrek in stoet aan het Prosper De Maeghtplein
  • 10.00 uur: plechtigheid op het Ohioplein met inhuldiging van het monument ter ere en nagedachtenis van Smithhisler en Burke. Een geschenk van de aanwezige Amerikaanse families aan de Stad Oudenaarde.

Iedereen is welkom om de plechtigheid bij te wonen!

 

Fietskaart “Vergeten sporen V.S. in Vlaanderen tijdens de Eerste Wereldoorlog”

Waregem, Heuvelland en Oudenaarde hebben de handen in elkaar geslagen voor de heruitgave van een fietskaart als een stille getuige van de gebeurtenissen tijdens WO 1. De fietsroutes lopen enerzijds in het Heuvelland (38 km) en anderzijds tussen Oudenaarde en Waregem (63 km).

Naast een gedrukte versie van de kaart, die je gratis kan bekomen op de dienst toerisme te Oudenaarde (vanaf midden mei), wordt eveneens werk gemaakt van een digitale versie. De fietsroutes worden gedigitaliseerd binnen een applicatieomgeving (erfgoedapp) en verder aangevuld met audiovisueel materiaal. Het is de bedoeling dat de fietser op zijn tocht op de hoogte wordt gebracht op bepaalde locaties van de gebeurtenissen in de laatste weken van de Eerste Wereldoorlog, maw de bevrijding van België door de geallieerde troepen (Amerikanen en Fransen). De fietsroutes volgen grosso modo de oprukkende legers.

Meer info: Dienst Toerisme Oudenaarde, 055 31 72 51, toerisme@oudenaarde.be, www.visitoudenaarde.com

Terug naar nieuwsoverzicht