Functionele keramiek

4 UUR/WEEK

 

Binnen de onbeperkte wereld van de keramiek spitst deze studie zich toe op gebruiksgoed: klei door onze handen en handelingen omvormen tot een kunstobject dat je dagelijks kan koesteren en gebruiken.
De opleiding start met een ruim interpreteerbare opdracht als opstap voor een zoektocht op eigen tempo middels voorstudies, schetsen, foto’s en opzoekingen. 
De technische mogelijkheden van keramiek zijn oneindig, daarom wordt enerzijds een noodzakelijke basis aangeboden: stooktemperaturen, glazuurstudie, soorten klei, verschillende stadia van het werkproces...  Anderzijds wordt ook ingegaan op vragen van studenten, de antwoorden worden klassikaal ontsloten. 
Er is aandacht voor het zogenaamde draaien waarin de individuele student stapsgewijs wordt begeleid: het onder de knie krijgen van het centreren, het optrekken van een cilinder, het draaien van een kom, afdraaien, draaien op mast,....  Er komen ook andere opbouwtechnieken aan bod. 
Studenten ontvangen een synopsis, maken ook eigen aantekeningen en ontdekken zo gaandeweg de wereld van keramiek.
Bij het afronden van elke opdracht maken we tijd voor een terugblik, een evaluatie.  Dit eindpunt kan ook uitmonden in een toonmoment in het atelier of buiten de atelier- en/of de academiemuren. 

 

Maaike Reusens

 

ATELIER

VRIJ    09.00 - 12.30