Erfgoeddag 2019

De 19e editie met als centrale thema 'Hoe maakt u het?', met focus op ambacht en vakmanschap

De 19de editie van Erfgoeddag vindt plaats op zondag 28 april 2019. Het centrale thema dit jaar is “Hoe maakt u het?” en focust op ambachten en vakmanschap.

In Oudenaarde worden 4 initiatieven georganiseerd die de bezoekers laten kennismaken met het ambachtelijke erfgoed van de stad en haar streek. Alle activiteiten zijn gratis.

Huis Beaucarne wordt sinds meer dan 250 jaar door dezelfde familie bewoond. De authentieke 18de-eeuwse interieurs en collectiestukken voeren je mee terug in de tijd. Sinds 1976 is Huis Beaucarne beschermd als monument. Ontdek op Erfgoeddag de tuin en de oudste druivenserre van het land en ervaar hoe de huidige generatie bewoners omgaat met dit bijzondere erfgoed.

De tearoom in de historische binnenplaats van Huis Beaucarne zal doorlopend geopend zijn. De geplande rondleidingen kunnen via reservatie aangevraagd worden.

 

Het schone Maagdendale, met haar ateliergebouwen, overwelfde kapel en tuin met zicht op de Schelde, huisvest de academie. In de werkplaatsen wordt hard gewerkt aan beelden, schilderijen, tekeningen, film en andere projecten. De vruchten van deze arbeid kan je kriskras doorheen het gebouw ontdekken. De leerlingen, van 6 tot 96 jaar, worden als ambassadeurs ingeschakeld, ze leiden je rond en vertellen je alles over hun werk. Je kan de rondleiding afsluiten in Café Cécilia met heerlijke koffie of thee én kunstige taarten. Jong en oud van harte welkom!

 

In 2016 werd de Belgische Biercultuur uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Binnen dit ruim bieraanbod, bekleedt Oudenaarde een vooraanstaande plaats. Het staat bekend als bakermat van het typisch zuur bruin bier. Tijdens de rondleiding door de brouwerij, die dateert van 1928, krijg je uitleg over de gemengde gisting die zorgt voor deze zure smaak én mag er geproefd worden.

 

De Dienst Toerisme verzorgt een panelententoonstelling over de geschiedenis, de productie en de geheimen van het Oud Bruin.

 

Duik in het historisch erfgoed van de Oudenaardse tapijtwevers en volg hun spoor door het MOU en de vaste collectie wandtapijten in de Lakenhalle.

Of ervaar zelf hoe het weefproces in elkaar zit en volg een workshop weven voor kinderen of volwassenen.

Wil je meer weten over de tapijthandel? Ga aan de slag met diverse oude bronnen en ontcijfer het oude schrift van de tapijtwevers in een workshop paleografie.

 

Waar? Stadhuis, Markt 1 , 9700 Oudenaarde

 

Meer info:

055 31 72 51