Nieuw zwembad

Het nieuwe zwembad komt, zoals bekend op het terrein achter het huidige. Het oude zwembad verdwijnt pas nadat het nieuwe is geopend. Dat is voorzien begin zomerverlof 2017.

Het nieuwe zwembad zal aanzienlijk groter en moderner zijn dan het huidige. Het grote bad wordt 20,5 bij 25 meter groot en krijgt acht in plaats van zes banen.

Er komen ook glijbanen en een recreatiebad met onder meer een waterkreek, een bubbelbad, een bruisbult, nek- en massagedouches en een peuterzone met speeltuigen. Het nieuwe zwembad krijgt verder een Finse, een bio-sauna en een hammam (Turks stoombad).

Bij de nieuwe zwemaccommodatie horen ook een cafetaria met keuken, een polyvalente vergaderzaal, buitenterrassen en een buitenspeeltuin.
Kostprijs van het hele project: 14 miljoen euro. De stad doet die investering niet zelf, maar gaat ervoor scheep met de nv Sportoase. Die bouwt, runt en onderhoudt het nieuwe zwembad. Sportoase is een grote speler in de sector: de groep is al concessiehouder van zwembaden in Leuven, Brasschaat, Tongeren, Antwerpen en Knokke-Heist. in De stad Oudenaarde betaalt aan de private investeerder jaarlijks een subsidie van 1.250.000 euro.

Daarvoor krijgt Oudenaarde een zwembad, dat niet alleen bij de bouw, maar ook in de volgende jaren voldoet aan de modernste normen, want in de overeenkomst engageert Sportoase zich om de nodige investeringen te doen om de accommodatie up-to-date te houden.

Een groot voordeel van het grotere zwembad is alvast, dat overdag naast scholen ook individuele zwemmers baantjes zullen kunnen trekken. Vandaag kan dat niet, gezien de scholen alle zes banen in nemen.
 

Voor de bouw van het nieuwe zwembadcomplex dienden de tennisterreinen van de tennisclub Oudenaarde verlegd te worden en de 2 betonnen tennisterreinen van de Stad, de schutterstorens en schutterslokalen dienden te verdwijnen. Dit afbraakwerk werd ten laste van de private partner uitgevoerd.

Ook de afbraak van het huidige zwembad zal door hen gebeuren, gezien zo de coördinatie met het opengaan van het nieuw zwembad, optimaal gepland kan worden.

De omgevingswerken zullen ook door de private partner uitgevoerd worden. De verbindingsweg en de aanpassing van de parking (kant Prins Leopoldstraat) zullen in opdracht van de stad uitgevoerd worden. De verbindingsweg, waar enkel fietsers en wandelaars gebruik mogen van maken zal ook gedeeltelijk gesubsidieerd worden door de hogere overheid.