×

Werken op en rond Sint-Jozefsplein

Bereikbaarheid en stand van zaken

De langverwachte werken in de Sint-Jozefswijk zijn 8 augustus 2023 van start gegaan.

Bij de plannen is maximaal rekening gehouden met de veiligheid van de zwakke weggebruikers, de schoolomgeving, de parkeerbehoeften, parking voor bussen, meer groen én een aangenamer plein.

Tussen augustus 2023 en november 2024 werkt aannemer Aclagro NV in fasen aan het Sint-Jozefsplein, de Terkerkenlaan, Gelukstede en het deel Groenstraat tot aan de Fortstraat.
 

  • Er komt een gescheiden fietspad in de Terkerkenlaan, met een aansluiting op de fietsring naar de Binneneindries en de Blekerijstraat, en we voorzien extra fietsenstallingen op verschillende plaatsen.
  • In alle straten leggen we een gescheiden rioleringsstelsel aan en vernieuwen we alle verharding.
  • We zetten sterk in op vergroening en infiltratie en buffering van het regenwater. De parkeerplaatsen in Gelukstede en de parkeerplaatsen en rijweg in de Groenstraat worden waterdoorlatend aangelegd. Ook de parking aan het CM-gebouw maken we volledig waterdoorlatend. In de Terkerkenlaan worden de groenzones ingericht als infiltratie en bufferborders.
  • We draaien de rijrichting in de Groenstraat om en rond het plein voor het CM-gebouw voeren we eenrichtingsverkeer in.

Het totale kostenplaatje bedraagt 5.274.810 euro inclusief btw, waaronder 2.710.680 euro subsidies van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). De uitvoeringstermijn bedraagt 265 werkdagen.

Stand van zaken: Er is een wijziging in het ontwerpplan. Op het Sint-Jozefsplein wordt de rijweg tussen de twee parkings dubbelrichtingsverkeer. Enkel de straat voor de CM blijft eenrichtingsverkeer van de Terkerkenlaan naar Gelukstede.

Fase 1: Sint-Jozefsplein – 8 augustus 2023 tot begin mei 2024

Bereikbaarheid: De rijweg wordt opengesteld vanaf 8 april. Vanaf dan mag ook op een groot deel van de busparking geparkeerd worden. Het plein kan bereikt worden via de Terkerkenlaan en de Groenstraat. 

Stand van zaken: Het einde van de werken is in zicht. Het beton van de rijweg en de busparking werd gegoten en enkel de bestratingswerken van de voetpaden en de parking voor de CM moeten nog uitgevoerd worden. Deze werken starten op 8 april en zullen ongeveer een maand duren.

Fase 2: Terkerkenlaan – 7 september 2023 tot begin mei 2024

Bereikbaarheid: De rijweg wordt opengesteld vanaf 8 april. De straat is bereikbaar via de Bulkendreef en Ter Eecken. 

Stand van zaken: Ook hier werd de rijweg aangelegd en wordt gestart met de aanleg van de opritten, voetpaden en fietspaden. Deze werken worden samen met het plein uitgevoerd en zullen ook in de eerste helft van mei afgerond zijn. Om de aanleg van de verharding niet te hinderen, wordt parkeren in de straat niet toegelaten tijdens de werkuren tot alle verharding is aangelegd.

Fase 3: Groenstraat – half juni 2024 tot november 2024

Bereikbaarheid: De Groenstraat blijft dubbelrichtingsverkeer tot de start van de werken. Binneneindries blijft voorlopig bereikbaar via de Groenstraat en het Sint-Jozefsplein.

Stand van zaken: Fase 3 en 4 werden om technische redenen omgewisseld. De werken in de Groenstraat zullen pas starten na de aanleg van de riolering in Gelukstede.

Fase 4: Gelukstede – 8 april 2024 tot oktober 2024

Bereikbaarheid: Omrijden kan via de Broekstraat - Bulkendreef - Terkerkenlaan. De Elisabeth De Saedeleerstraat is toegankelijk via Wostine en de Groenstraat.

Stand van zaken: Op 8 april starten de rioleringswerken in het deel Gelukstede tussen het Sint-Jozefsplein en de Sint-Lucasstraat. Aansluitend volgen de werken in het deel tussen de Sint-Lucasstraat en de Broekstraat. De rioleringswerken zullen ongeveer twee maanden duren bij gunstige weersomstandigheden. Nadien wordt gestart met de aanleg van de verharding.

Contact

Stad Oudenaarde: infrastructuur@oudenaarde.be of 055 21 9700
Aannemer: Aclagro NV, infra@aclagro.be of 09 370 75 10
Studiebureau: Studiegroep Irtas, infrastructuur@irtas.be of 03 780 54 06

Dit nieuwsbericht werd voor het eerst gepost op 8 juni 2023.