×

Microprojectoproep LEADER

Ontvang tot € 7.800 subsidies

LEADER is een subsidieprogramma met middelen van de Europese Unie, Vlaanderen en de Provincie Oost-Vlaanderen. Het zet onder meer in op sociale cohesie, duurzaamheid en innovatie. Wat LEADER onderscheidt van andere subsidieprogramma’s, is dat het een engagement aangaat met lokale mensen. Want wie weet beter wat een buurt nodig heeft dan wie er zelf woont en werkt?

De Lokale Actiegroepen van Oost-Vlaanderen (Vlaamse Ardennen tot Dender, Meetjesland-Leievallei en het Waasland) lanceren jaarlijks een oproep voor microprojecten. Heb jij een leuk idee om onze stad aangenamer te maken en kan je wel een financieel duwtje in de rug gebruiken? Waag je kans en dien je idee in tegen 8 mei 2024.

Wat is een microproject?

Een microproject is een kleinschalig LEADER-project:

  • dat voldoet aan alle voorwaarden;
  • met een maximale projectkost van € 12.000, waaronder een maximale subsidie van € 7.800;
  • met een korte looptijd (voor deze oproep 1 jaar);
  • met een eenvoudige administratieve procedure: als je aan het eind van het project bewijst dat het heeft plaatsgevonden, krijg je het toegekende bedrag.

Zie voorbeeld

Stap 1: Van projectidee naar concrete projectfiche

Om zeker te zijn dat je voldoet aan de voorwaarden en om je aanvraag zo goed mogelijk voor te bereiden, laat je je op voorhand het best begeleiden door het LEADER-secretariaat.

  • Contacteer de LEADER-coördinator voor de Vlaamse Ardennen tot Dender om je idee af te toetsen.
  • Schrijf je in voor de gratis opleiding op dinsdag 16 april van 10 tot 12 uur, online of in PAC Het Zuid (Woodrow Wilsonplein 2, Gent). Je komt er alles te weten over hoe je precies indient.

Stap 2: Je project schrijven en indienen

Je maakt het projectfiche aan in het e-loket van de Vlaamse Landmaatschappij. Vergeet niet om de juiste indicatoren in te geven. Die geven aan hoe jouw project bijdraagt aan de Lokale Ontwikkelingsstrategie 2023-2027.

Deadline is woensdag 8 mei om 12 uur.

Stap 3: Selectie en start van de projecten

Na ontvangst van je projectaanvraag wordt eerst gekeken of je project aan de ontvankelijkheidscriteria voldoet. Daarna begint de selectieprocedure aan de hand van vaste beoordelingscriteria. Begin juni wordt finaal beslist welke projecten weerhouden worden. Je krijgt daar ten laatste in de week van 10 juni bericht van.

De Lokale Actiegroep beslist niet alleen over de goedkeuring, maar zal ook een resultaatsverbintenis toekennen aan je project. Die zal bepalen of je de doelstellingen haalt bij het einde van het project.

Na definitieve goedkeuring ontvang je een officiële goedkeuringsbrief. De goedkeurde projecten starten op 1 juli 2024 en lopen tot 30 juni 2025. Verlengingen zijn niet mogelijk.