Flandriens. Zij maakten de legende

Schilderijen en tekeningen van Michel Provost

Naar goede gewoonte organiseert de Dienst Cultuur in de aanloop naar de Ronde van Vlaanderen een interessante tentoonstelling met ‘de koers’ als thema.

Dit jaar zochten ze het opnieuw niet te ver van huis en viel hun kennersoog ;-) op het onvolprezen werk van Ronsenaar Michel Provost, die in 2017 een knappe expositie aangeboden kreeg in galerie Beukenhof in Kwaremont (een galerie die zich nota bene omzeggens op het parcours van de Ronde bevindt!).

Michel Provost vormt de onbekende schakel tussen de traditionele schilderkunst en het stripverhaal. Hij verdedigt de heropleving van een kunst die tijdens zijn jeugd nog aan populariteit moest winnen: de Pop-Art, met haar onbetwistbare meesters Andy Warhol en Roy Lichtenstein.

Ook als bewonderaar van Hergé en Willy Vandersteen bekommerde Provost zich niet om de extreme strekkingen uit onze hedendaagse kunst, maar bleef hij zich interesseren voor de oude meesters. Figuren die als het ware weggelopen zijn uit een stripverhaal hebben hun toevlucht genomen op het doek. Michel stelt zelf: “Misschien kun je mijn werken catalogeren onder de noemer Strip-Art.”

De voornaamste inspiratiebronnen van Michel Provost vinden we vooral in de actualiteit, de sport, de folklore, de geschiedenis en in zijn onmiddellijke omgeving. Gedreven door emotie en luisterend naar zijn instinct, leidt dit hem ertoe geleidelijk zijn gevoelens prijs te geven.

Sport, geschiedenis en de onmiddellijke omgeving van Michel Provost brengen ons in één adem bij het wielrennen, de Koers. In dit geval een koers met traditie: onze eigen Ronde van Vlaanderen.

Voor deze tentoonstelling creëerde Michel Provost een nieuwe reeks van 10 schilderijen met als titel “Flandriens”. Hij focuste daarbij vooral op de periode tot kort na de Tweede Wereldoorlog. Dat betekent dat we allicht ook nog op een vervolg mogen hopen!

Daarnaast zal hij ook een dertigtal portretten presenteren van alle winnaars tot vóór de Tweede Wereldoorlog. Zij maakten de legende! Deze Flandriens speelden een belangrijke rol in de rijke geschiedenis van de Ronde van Vlaanderen.

“Provosts kunst oogt simpel, maar ze spreekt boekdelen. Ze doorprikt het vergankelijke van de Geschiedenis der Mensheid.” (Stef Vancaeneghem)

 

PRAKTISCH:

Stadhuis , Markt , Oudenaarde

Van 10/03 tot en met 02/04/18

Van woensdag tot zondag van 13u30 tot 17u30

Ook op donderdag van 10u tot 12u30

Open op Paasmaandag

Gratis

 

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht