Erfgoeddag 2017

De zeventiende editie van Erfgoeddag heeft als thema ‘zorg’ en zoekt deze keer toenadering tot de zorgsector.
Een veelzijdig thema waarvan we in Oudenaarde verschillende invalshoeken belichten.

Erfgoeddag voor kinderen               
Volg de vlieg 
 

De geschiedenis van de zorg

Hoe zag de zorgsector er in het verleden uit?
Hoe is dit doorheen de eeuwen geëvolueerd tot de zorg die we vandaag kennen?
En vooral, welke sporen vinden we hiervan terug in collecties en archieven?
Enkele organisaties uit de zorgsector grasduinden in hun verleden naar cultureel erfgoed.

 

 

Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen

80 JAAR Wit-Gele Kruis in beeld
Thuisverpleging wordt in deze tijden steeds belangrijker en
complexer. Wist u dat het Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen
pionier is en reeds 80 jaar de baan op gaat om mensen
aan huis te verplegen?

Ontdek in de tentoonstelling hoe de opstart verliep in 1937 en hoe het Wit-Gele Kruis en de thuiszorg mee geëvolueerd is
doorheen de jaren.

Wit-Gele Kruis, Louise Mariekaai 9, Oudenaarde

van 14u tot 18u

0498/ 93 11 41
0498/ 93 04 26
oudenaarde.centrum@wgkovl.be
www.wgkovl.be
    
    

    : deels toegankelijk                                                                                                                        logo wit gele kruis

Vrijzinnig Centrum Liedts

Samen Zorgzaam

Voor de Erfgoeddag hebben het Vrijzinnig Centrum Liedts, het HuisvandeMens, het Rode Kruis en de Vesaliusinstituut de handen ineen geslagen om een boeiende dag te organiseren rond de zorg, hierbij reeds een overzicht van een aantal van onze activiteiten die dag. 

  • Geniet van de demonstratie van gebruikte materialen: stiffneck, vacuumspalken, AED-toestel, schepbrancard, ...
  • Maak kennis met de interventiewagen van het Rode Kruis en ontdek wat daar allemaal in zit.
  • Ontdek de werking van het Rode Kruis aan de hand van een presentatie over preventieve diensten, hulpdiensten en EHBO,...
  • Kinderen kunnen zich laten grimeren: met nepbloed simuleren we allerlei verwondingen (snijwonden, blauwe plekken, brandwonden,…).

 

VC Liedts, Parkstraat 2-4, Oudenaarde
van 14u tot 17u

055/ 30 10 30
info@vcliedts.be
www.vcliedts.be

    

Rolstoelgebruiker    : deels toegankelijk                                                                                                                 

Herinneringen ophalen

Dementie is wellicht één van de belangrijkste maatschappelijke uitdagingen van onze tijd. Erfgoedinstellingen kunnen hier heel wat betekenen voor de reminiscentiewerking. Het aanbieden van voorwerpen of beelden van vroeger helpt ouderen herinneringen te reconstrueren.

 

 

 

Woonzorg OCMW &
Stadsarchief Oudenaarde

Als de vrouw van de melkboer…,
Oudenaardisten beroepen zich op hun geheugen

OCMW Oudenaarde en het stadsarchief van Oudenaarde slaan voor Erfgoeddag 2017 rond het thema “zorg” de handen in elkaar. Binnen de ouderenzorg is het van groot waarde het levensverhaal van elke bewoner te kennen voor het geven van zorg op maat. Elke bewoner gaat immers naar een woonzorgcentrum met een rugzak vol verhalen uit het verleden. Voor de tentoonstelling op Erfgoeddag interviewden we een tiental bewoners van het WZC Meerspoort en Scheldekant over hun actief beroepsleven. We tonen de cafébaas die vertelt over zijn zaak met feestzaal. En vragen aan de vrouw van een melkboer of geen last had van achterklap. Deze verhalen worden begeleid foto’s van de bewoners en aangevuld met materiaal uit de collectie van het stadsarchief.

Bisschopskwartier, Sint-Walburgastraat 9,
Oudenaarde

10u tot 18u    

 
Ocmw : 055/ 60 21 60  -  Archief: 055/ 30 07 06
ndc@ocmwoudenaarde.be  -  archief@oudenaarde.be
www.ocmwoudenaarde.be www.oudenaarde.be/
vrije-tijd/cultuur/stadsarchief

        
        
    : niet toegankelijk                                                                                                                       

Provinciaal Erfgoedcentrum

Jonge erfgoedhelden: vertel ons meer over erfgoed!

Bezocht je onze tentoonstelling ‘Jonge Erfgoedhelden’ al? 250 kinderen brachten erfgoed mee naar het erfgoedcentrum en maakten er een unieke tentoonstelling mee. Heel wat oude voorwerpen hebben echter nog niet al hun geheimen prijs gegeven. Kom ons de verhalen en herinneringen vertellen die dit erfgoed bij jou oproept. Kinderen maken hun eigen pop up tentoonstelling. Wij zorgen voor koffie!

In het traject ‘Jonge erfgoedhelden’ dat uitgewerkt is voor kinderen uit het 5de en 6de leerjaar, leren we hen wat erfgoed is, maar vooral hoe je met erfgoed moet omgaan om het goed te bewaren. Zorg voor erfgoed staat dus centraal. Het tentoongestelde erfgoed blijkt een fantastische bron om herinneringen op te roepen bij de oudere generatie. Op Erfgoeddag willen we beiden samen brengen.

Provinciaal Erfgoedcentrum, Lotharingenstraat 1, Oudenaarde
van 10u tot 17u
055/ 30 03 44
erfgoedcentrum@oost-vlaanderen.be
www.oost-vlaanderen.be/erfgoedcentrum

 

    : toegankelijk                                                                                                                           

Zorg voor ons erfgoed

Welke zorg heeft ons cultureel erfgoed nodig en waarom? Hoe gaan erfgoedorganisaties en verenigingen met deze zorg om? Op Erfgoeddag krijgt het publiek een exclusieve kijk achter de schermen.
 

Provinciaal Archeologisch Museum Ename

Zorg voor erfgoed!

Een (erfgoed)dag over passie, expertise en de toekomst. Over de zaken waar we zorg van dragen. Waarom we dat doen, hoe we dat doen en vooral: voor wie we dat doen. Een belevingsdagje over erfgoed met een kleine tentoonstelling, lezingen, een demonstratie, performance, live muziek, een verteller voor kinderen met het museum als centrale uitvalsbasis.

Onze speciale gast voor deze dag is een topstuk uit onze collectie: de kromstaf. Geen idee wat dit is of waar deze voor diende? Aha! Noteer de datum maar in je agenda!

Een verteller!

Jan De Zitter vertelt verhalen voor de jongsten onder ons. Een verteller zonder geheven vingertje of moraliserend gedraaf maar wel met een pittig "mis poes" gehalte.
Uurschema: om 13u30, 15u en 16u30 uur

Een performance

Het ware verhaal achter de archeologische vondsten te Ename of toch volgens Theater Stam. Figuren uit het Enaamse verleden over hun favoriete voorwerp. Of zij jou nu de waarheid vertellen of jou als nieuwsgierige bezoeker in de maling nemen…
Uurschema: namiddag

Twee lezingen!

In de verbeelding van veel mensen waren middeleeuwse kloosters oorden van afzondering, immuun voor de stormen die de samenleving teisterden. Niets is echter minder waar. Hoogleraar Steven Vanderputten is uw gids.
Uurschema: 13u30

Dr. Elizabeth den Hartog legt de geheimen van een van onze topstukken bloot: de kromstaf. Een klein maar kostbaar stuk. Wat is het? Voor wie werd het gemaakt? Wanneer werd het gebruikt? Wat is er op te zien?
Uurschema: 14u30

Een demonstratie!

Een spannende, interactieve 3D-beleving in het dorp en abdij van Ename in het jaar 1290. Onder hoogspersoonlijke begeleiding van de ontwikkelaar zelf: Ir. Daniel Pletinckx.
Uurschema: 16u

Een (kleine maar fijne) tentoonstelling!

Verhalen. Veel verhalen. Een mini tentoonstelling over een aantal objecten uit de museumcollectie waarover we graag iets meer vertellen. En waarom we er zorgt voor dragen.
Uurschema: doorlopend

Tuinbar: vanaf 13u

Live muziek door Zemer & Klyde: in de loop van de namiddag

 

PAM Ename, Lijnwaadmarkt 20, Oudenaarde

van 10 u tot 18u

055 30 90 40
pam-ename@oost-vlaanderen.be
www.pam-ename.be

  toegankelijk                                                                                                                                                

MOU (Museum Oudenaarde en Vlaamse Ardennen)

5 jaar MOU: vier met ons mee!

23 april, Erfgoeddag, betekent ook de start van het nieuw toeristisch seizoen in het MOU, het Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen. Het MOU viert die dag zijn vijfde verjaardag en je kan gratis de tentoonstelling ‘Grandioos Groen’ bezoeken.

 

Tentoonstelling ‘Grandioos Groen’

De tentoonstelling focust op een bijzonder genre binnen de wandtapijtkunst van de 16de eeuw, de koolbladverdures. Twaalf wandtapijten uit Oudenaarde, Edingen, Geraardsbergen en Brussel zijn in de statige bovenlakenhalle tentoongesteld.

Het doel van dit genre wandtapijten is de natuur binnenshuis brengen. Dit idee dateert al van de Oudheid, toen muurschilderingen en andere wanddecoratie aangebracht werden.

In onze contreien is er tijdens de Bourgondische periode een eerste poging om de natuur binnenshuis te brengen met millefleurstapijten, dat zijn decoratieve wandtapijten met kleine bloempjes. Dit genre wordt al vlug opgevolgd door een nieuw type van groenwerk, de koolbladverdure.

De koolbladverdures verbeelden grote, weelderig gekrulde  acanthusbladeren, waartussen zich insecten, grote en kleine dieren verschuilen. Extra bloemen en planten verlevendigen het geheel. Heel wat dieren en planten zijn exotisch en  verwijzen naar de toen recente ontdekkingen in het Oosten en de Nieuwe Wereld (Amerika).

Heel af en toe vinden we ook mensen tussen het gebladerte.  Een bijzonder Oudenaards wandtapijt, eigendom van de Provincie Oost-Vlaanderen,  verbeeldt ‘Hercules en de Stymphalische vogels’. Deze koolbladverdure maakt deel uit van de Herculesreeks, waarvan de vier andere wandtapijten in het Louvre bewaard worden.

 

5 jaar MOU

Op 23 april geeft MOU zijn vijfde verjaardagsfeestje en dat mag  in stijl gevierd worden.

 

Rondgang met gids

In de eerste plaats vergasten de gidsen je op boeiende verhalen over de koolbladverdures en geven je een inkijk in Oudenaardes meest  bloeiende tijdsperiode, de 16de eeuw.

Daarnaast legt de gids tijdens een klassieke rondgang de focus op de resultaten van de archeologische opgravingen op de Markt. Die bevindingen zorgen ervoor dat de Oudenaardse geschiedenis voor een stuk hertekend en herschreven wordt.

In de benedenlakenhalle, waar MOU het 1000-jarig verhaal van de stad brengt, zie je aan de hand van een multi touch tafel hoe Oudenaarde evolueerde doorheen haar geschiedenis.

Bij een verjaardagsfeest horen uiteraard ook muziek, taart en een aperitiefje.

 

Kinderen

Wij vergeten het jonge volkje niet! Kinderen krijgen naar goede gewoonte een bijzonder plaatsje in MOU

Twee bladervrouwen lijken zo uit een wandtapijt gestapt en vertellen spannende verhalen over planten, dieren en mythologische figuren.
De bladervrouwen houden ook halt in de Voogdenkamer (de grote zilverzaal) waar je kan luisteren naar het aangrijpende verhaal van de arme weesjongen Nello en zijn trouwe hond Patrache, die meer dan honderd jaar geleden zorg droegen voor elkaar. De voogdenkamer in het stadhuis onthult haar belang bij de zorg voor weeskinderen.

In de kinderruimte kan je een eigen bladermasker maken en waan je je even een echte bladerman of -vrouw. De fotograaf legt al dat moois vast en als je er zin in hebt prijk je de dag daarna op onze facebookpagina.

Alle praktische info over gidsbeurten en workshops voor  kinderen: www.mou-oudenaarde.be

 

MOU, stadhuis, Grote Markt, Oudenaarde
van 10u tot 18u

055 31 72 51   
mou@oudenaarde.be                
www.mou-oudenaarde.be       

toegankelijk